Przepis na naleśniki ze szpinakiem i z serem feta!

Trzeba przyznać, że naleśniki to danie szczególnie lubiane przez dzieci, ale i wielu dorosłych nie może się im oprzeć. Natomiast francuskie Crêpes lub ich polska odmiana zazwyczaj zjadane są na słodko. Okazuje się jednak, że tymczasem wytrawne naleśniki są równie dobrą propozycją. To właśnie dzięki nim najmłodszych możesz przekonać do jedzenia warzyw, a także urozmaicić swoje obiadowe menu. Przede wszystkim ciasto naleśnikowe przygotowuje się bardzo prosto, wystarczy połączyć jajka, mąkę i mleko za pomocą miksera lub rózgi i smażyć na patelni. Poza tym dobrym pomysłem na farsz będzie szpinak i małe pomidorki cherry w towarzystwie sera feta, ponieważ zagwarantuje on charakterystyczny, słony smak i delikatnie rozpuści się, tworząc gęsty sos. Generalnie naleśniki złóż tak jak potrafisz – w kopertę, trójkąt lub zawiń w rulon. Jednak aby jeszcze bardziej podkręcić smak i podkreślić śródziemnomorskie korzenie tego dania, naleśniki podawaj z sosem Toscana. Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego w jaki sposób przyrządzić naleśniki ze szpinakiem i serem feta. Przeczytaj go koniecznie!
Lista zakupów niezbędna do przygotowania naleśników ze szpinakiem i serem feta!
Zacznijmy jednak od tego, że naleśniki ze szpinakiem i serem feta to doskonałe danie, które rozgrzeje nas i wzmocni w zimne, ciemne oraz ponure jesienne i zimowe dni. W dodatku jest bardzo zdrowe i przyśpiesza metabolizm. Jednak, aby przygotować naprawdę smaczne i pożywne naleśniki ze szpinakiem i serem feta to musimy najpierw zrobić odpowiednie zakupy i przygotować sobie niezbędne składniki. W związku z tym w naszej kuchni nie może zabraknąć takich produktów, jak: jeden słoik sosu Spaghetti Toscana Knorr, pół kilograma świeżego szpinaki, dwieście gram sera feta, sto pięćdziesiąt gram czerwonych pomidorków cherry, dwóch cebuli szalotek, trzech ząbków czosnku oraz dziesięciu gram ostrej papryki mielonej. Poza tym koniecznie musimy zaopatrzyć się w takie składniki, jak: dwieście mililitrów mleka, dwa jajka, dwa żółtka, sto dwadzieścia gram mąki, trzydzieści mililitrów oleju, szczypta soli, tłuszcz do smażenia oraz jedno opakowanie Esencja do duszonych warzyw Knorr. Ponadto dobrze będzie postarać się kupić warzywa w pobliskim warzywniaku, a nie w dużym hipermarkecie, ponieważ wtedy Twoje danie będzie smaczniejsze oraz zdrowsze.
Sposób przygotowywania naleśników ze szpinakiem i serem feta !
Gdy już skompletowałeś zakupy, w takim przypadku teraz nadszedł na to czas, by zabrać się za przygotowywanie naleśników ze szpinakiem i serem feta. Przede wszystkim najpierw połącz ze sobą wszystkie składniki ciasta naleśnikowego za pomocą miksera, a naleśniki smaż wylewając cienką warstwę ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię. Aby przygotować farsz to cebule szalotki oraz czosnek pokrój w drobną kostkę, a szpinak oczyść. Potem na patelni smaż czosnek i cebule, następnie dodaj szpinak oraz pomidorki cherry pokrojone w ćwiartki. Po czym dodaj Esencję do duszonych warzyw Knorr i duż jeszcze przez chwilę, do momentu, kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą i odstaw do ostygnięcia, ewentualnie odlej nadmiary płynu. Na samym końcu dodaj ser feta, a całość dopraw ostrą papryką, faszeruj naleśniki, zwijaj w rulon, następnie podgrzej je na patelni lub w piekarniku. Potem podawaj z sosem Spaghetti Toscana Knorr. I gotowe! Smacznego!

Powiązane artykuły

O nas

Na naszej stronie poznasz przepisy na pyszne naleśniki i pyszne, zdrowe zupy. Zapraszamy!

Kontakt

kontakt@artpopfestival.pl