Przepis na tropikalne naleśniki z bananami!

Nie da się ukryć, że naleśniki to danie szczególnie lubiane przez dzieci, ale i wielu dorosłych nie może się im oprzeć. Natomiast francuskie Crêpes lub ich polska odmiana zazwyczaj zjadane są na słodko. Ponadto okazuje się jednak, że tymczasem wytrawne naleśniki są równie dobrą propozycją, gdyż to właśnie dzięki nim najmłodszych możesz przekonać do jedzenia warzyw, a także urozmaicić swoje obiadowe menu. Przede wszystkim ciasto naleśnikowe przygotowuje się bardzo prosto, wystarczy połączyć jajka, mąkę i mleko za pomocą miksera lub rózgi i smażyć na patelni. Generalnie naleśniki złóż tak jak potrafisz – w kopertę, trójkąt lub zawiń w rulon. Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego w jaki sposób przyrządzić tropikalne naleśniki z bananami. Przeczytaj go koniecznie!
Lista zakupów niezbędna do przygotowania tropikalnych naleśników z bananami!
Zacznijmy jednak od tego, że tropikalne naleśniki z bananami to doskonałe danie, które rozgrzeje nas i wzmocni w zimne, ciemne oraz ponure jesienne i zimowe dni. W dodatku jest bardzo zdrowe i przyśpiesza metabolizm. Jednak, aby przygotować naprawdę smaczne i pożywne tropikalne naleśniki z bananami to musimy najpierw zrobić odpowiednie zakupy i przygotować sobie niezbędne składniki. W związku z tym w naszej kuchni nie może zabraknąć takich produktów, jak: szczypta cynamonu, szczypta soli, cztery banany, jedna szklanka mleka kokosowego, dwie łyżki miodu. Poza tym koniecznie zaopatrz się w jedną łyżeczkę cukru pudru, dwie łyżki masła, w jedną szklankę mleka, dwa jajka, półtorej szklanki mąki pszennej, trzydzieści mililitrów oleju, 0,3 szklanki wody mineralnej oraz w dwie łyżeczki cukru wanilinowego. Ponadto dobrze będzie postarać się kupić owoce w pobliskim warzywniaku, a nie w dużym hipermarkecie, ponieważ wtedy Twoje danie będzie smaczniejsze oraz zdrowsze.
Sposób przygotowywania tropikalnych naleśników z bananami!
Gdy już skompletowałeś zakupy, w takim przypadku teraz nadszedł na to czas, by zabrać się za przygotowywanie naleśników z mięsem i jarzynami. Przede wszystkim przygotuj ciasto, w naczyniu wymieszaj jaja z cukrem, dodaj mleko, wodę, olej, cynamon, szczyptę soli oraz mąkę, wszystko zmiksuj razem, a następnie na delikatnie posmarowanej tłuszczem patelni usmaż naleśniki, Potem banany obierz ze skóry, pokrój w plastry, a w rondelku rozpuść miód, dodaj mleko kokosowe, doprowadź do wrzenia. W następnej kolejności zmniejsz ogień – gry płyn nieco zgęstnieje, dodaj pokrojone banany i duś jeszcze przez chwilę. Po czym odcedź i pozostaw powstały sos. Potem na rozłożone naleśniki nakładaj banany i zwiń w rulony oraz posmaruj naczynie żaroodporne odrobiną masła, przykryj naczynie i zapiecz w piekarniku w temperaturze 160 stopni (przez około 8-10 minut). Na koniec gotowe naleśniki podawaj z przygotowanym wcześniej sosem, udekoruj miętą lub melisą. I gotowe! Ciesz się pysznym posiłkiem ze swoimi najbliższymi! Smacznego!

Powiązane artykuły

O nas

Na naszej stronie poznasz przepisy na pyszne naleśniki i pyszne, zdrowe zupy. Zapraszamy!

Kontakt

kontakt@artpopfestival.pl